top of page

NICHOLAS MIKT OP WK-TITEL IN OLYMPISCHE FINN KLASSE

15/12/2019

Met nog iets meer dan 220 dagen te gaan tot de start van Olympische Spelen van Tokyo mikt Nicholas Heiner op zijn tweede wereldtitel, dit keer in de olympische Finn-klasse. In 2017 maakte de Laser-wereldkampioen van 2014 de overstap naar de Finn-klasse. In deze klasse heeft Heiner zich al geplaatst voor Tokyo 2020 en staat de zeiler uit Enkhuizen ook regelmatig op het podium in deze ‘zwaardere’ klasse. De volgende wens is de wereldtitel in Melbourne.

Een van de favorieten

Heiner is een van de favorieten deze week. De TeamNL zeiler won de laatste belangrijke krachtmeeting, de Wereldbeker zeilen op olympisch water in Enoshima. En na zijn derde plaats op het WK 2017 en een zesde in 2018 is Heiner dichterbij dan de meesten. 


Top 30 van de wereld aanwezig

Bij de Royal Brighton Yacht Club in Melbourne, Australië zijn meer dan 60 topzeilers verzameld voor deze krachtmeeting, het voorlaatste kampioenschap vóór de Olympische Spelen. De line-up bevat titelverdediger, Zsombor Berecz, uit Hongarije. Viervoudig Gold Cup-winnaar en huidige Olympisch en Europees kampioen, Giles Scott, uit Groot-Brittannië is op zoek naar zijn vijfde titel. Voormalig wereldkampioenen Max Salminen, uit Zweden, de Braziliaan Jorge Zarif en Engelsman Ed Wright zijn er ook. Evenals Heiner zijn voormalige trainingspartners en favorieten Andy Maloney en Josh Junior uit Nieuw-Zeeland.


Programma

Het WK Finn, dat van oudsher ‘The Gold Cup’ heet, wordt gezeild op Port Philip Bay in Melbourne. Vandaag werd een ‘practice race’ gezeild en vanaf morgen, maandag 16 december, staan 10 races op de agenda. De beste tien van het klassement strijden op vrijdag 20 december vervolgens in de afsluitende medalrace op zaterdag 21 december voor de titel.


“We willen gewoon winnen”

Nicholas Heiner gaf de volgende voorbeschouwing na de practice race: “We (samen met coach Mark Andrews red.) willen eigenlijk gewoon winnen, want we hebben nog geen Finn-titel. Podium is doelstelling, maar winnen is mogelijk. Het is de bedoeling deze titel af te tikken. Dus we gaan er zeker voor maar het wordt een lastige klus. Maar in alle trainingen tot nu toe zie je dat het wisselend is aan de top. Niemand domineert. Dus we moeten blijven vechten voor elk puntje om op de hoogste trede te eindigen.”


"Het lichaam voelt goed"

“We gaan lekker hier. Net de laatste drie dagen gezeild, nu een rustdag; werken aan wat kleine details van de boot. Twee weken geleden zijn we hier ook geweest en hebben we 12 dagen trainingskamp gehad. We kennen de locatie goed, zijn hier vaker geweest met Sail Melbourne in 2018 (Heiner won, red.). In voorbereiding hierop hebben we in Nederland ook heel goed getraind in oktober. Ik ben fysiek in orde, het lichaam voelt goed. Mark Haak onze fysio is er ook. Die heeft gouden handen......”

Website van het WK: https://2019.finngoldcup.org/

190401_SOFIA_PM_1487_3112.jpg
bottom of page